FAQ

Nybörjare – Vilken padelracket ska jag välja?

Om du är nybörjare och/eller motionsspelare kan det vara en fördel för dig att använda en allround-padelracket. Vi rekommenderar därför att du väljer en rund racket med låg vikt. Det passar bra till en ny padelspelare.

Du ska därför leta efter en racket som har en stor sweetspot i mitten av racketen. Det gör att du kan leverera ganska lagom slag.

Allt eftersom du blir bättre och bättre kan du välja en tyngre padelracket och en annan form.

Val av padelracket – Vilken ska jag välja?

Vi tycker det är viktigt med en ordentlig padelracket. Men vilken racket ska du välja?

Vilken racket som är rätt för dig beror nämligen på vilken nivå och vilken padelstil du har.

Läs vår guide här.

Padelracket med kontroll eller hastighet – Vilken ska jag välja?

Bra fråga. Om du vill spela aggressivt eller kontrollerande beror på din motståndares spelstil.

En tyngre racket ger högre hastighet och större kraft, men en lättare racket ger dig mer kontroll och lägre hastighet.

Diamantformad padelracket – Är det rätt för mig?

Om du är en van spelare, spelar offensivt och gärna smashar så ska du välja en diamantformad padelracket. I denna racket är tyngdpunkten placerad i toppen. Det gör att du kan få mer kraft i ditt slag och därmed även högre fart.

Droppformad padelracket – Är det rätt för mig?

Om du har viss vana av att spela padel så är den droppformade racketen ett bra val för dig. Många på den här nivån använder just den varianten.

En droppformad racket ger en bra kombination av både fart och kontroll. Sweetspotten på denna racket ligger lite ovanför mitten, och ger lite mindre kontroll än en rund racket.

Rund racket – Är det rätt för mig?

Om du är nybörjare eller motionsspelare kan det vara en fördel för dig att använda en rund racket. Mer precist en allround-padelracket. Denna racket erbjuder god kontroll för att få bollen över nätet.

Tyngdpunkten är längst ner på racketen vilket gör att man upplever vikten som låg, något som kan vara trevligt för en ny spelare.

Duktiga padelspelare som spelar kontrollerande väljer även de en rund padelracket.

Padelracketens vikt – Spelar det roll för mig?

En padelrackets vikt spelar stor roll. Den kan ligga mellan 320–400 gram om du bland annat köper till grepp. Och om du svingar en racket i 2 timmar så kommer du märka skillnad.

Män väljer oftast mellan 360–390 gram. De flesta av dem mellan 370–375 gram.

Kvinnor väljer oftast mellan 340–370 gram. De flesta av dem väljer 360 gram.

Juniorer väljer runt 260 gram.

En lätt padelracket passar till nya padelspelare. Om du spelar med en lätt racket så får du mer kontroll. Om du har en dålig axel eller andra sportskador så rekommenderar vi också en lätt racket.

Om du väljer en tung racket får du mindre kontroll men högre fart på slagen. En tung racket väljs av vana spelare som gärna spelar aggressivt och som smashar.

Vilken yta ska jag ha på min padelracket?

Det finns olika slags ytskikt på padelracketar. Vilket du bör välja beror på din spelstil.

Det finns racketar med en blank yta och med en ruggad yta.

Vi rekommenderar att nybörjare använder sig av en racket med blank yta. Till erfarna spelare som gärna vill ”slicea” bollen för att ge den mer skruv så rekommenderar vi en racket med ruggad yta.

Vad är skillnaden mellan en billig och dyr padelracket?

I många sportgrenar kan du köpa både billig och dyr utrustning. Det är inte bara priset som skiljer produkterna åt, det gör även kvaliteten.

Du får det du betalar för. En dyrare racket är därför också mer avancerad, gjord av starkare material, annat skum och använder annan teknik.

När du ska välja din racket ska du först ta reda på vilka krav du har på racketen och hur mycket du ska spela. Om du spelar mycket så rekommenderar vi en racket av hög kvalitet med en stabil konstruktion.

Är det skillnad på tennis- och padelbollar?

Svar ja. Vid första anblicken kan tennis- och padelbollar likna varandra, men de är faktiskt olika.

Om du sedan tidigare har erfarenhet av tennis eller padel kommer du märka skillnad. En ny padelspelare kommer varken kunna se eller märka skillnad.

Det är bollarnas tryckskillnad som skiljer tennis- och padelbollar åt. En tennisboll är svårare att spela med, och eftersom man vill att padel ska spelas mer långsamt har man gjort så att bollarna har olika tryck.