Så väljer du rätt padelracket

Vid någon tidpunkt har praktiskt taget alla padelspelare ställt sig följande fråga: Vilkent padelracket ska jag välja?

Spendera 2 minuter på att få våra rekommendationer.

Som padelspelare är du vanligtvis bekant med betydelsen av en padelracket. Du kan vara i väldigt bra form och ha kontroll över alla tekniker och strategier, men om din padelracket inte passar dig och din spelstil kommer du aldrig att slutföra din potential.

Det är synd eftersom du uppenbarligen har ett naturligt intresse av att göra ditt bästa på padelbanan.
Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta padelracketen? Fortsätt läsa vidare och utnyttja våra många tips. Att välja en padelracket kan vara svårt, men det är inte omöjligt.

Du kan även enkelt och snabbt få vår rekommendation för din nästa padelracket, genom att använda vår online padelracket rådgivare. 


Vi har en brinnande önskan att göra vår online padelracket rådgivare bättre och mer exakt än någonsin. Om du har några inputs, accepterar vi dem gärna.

"Vårt uppdrag med vår online padelracket rådgivare är att ge en rådgivande upplevelse som är i nivå med den du får i de fysiska specialbutikerna. Om du behöver ytterligare hjälp är du mer än välkommen att använda vår livechatt, där vi är redo att hjälpa dig."

Peter Gøggaard-Clausen
Grundare & Padelnörd

 

Padelracket guide: Detta måste du ta hänsyn till

Jakten på den bästa padelracketen kan vara både lång och invecklad, för vilken padelracket är faktiskt bäst? Svaret varierar beroende på vem du frågar, detta är varför du inte kan förvänta dig att få ett konkret och unikt svar.

På grund av olika nivåer, spelstilar och andra individuella faktorer är det inte möjligt att designa och utveckla en padelracket som kommer att vara i harmoni med alla krav och önskemål.

Av följande anledning måste du vara uppmärksam på vilka parametrar som är viktiga för dig.

I vår padelracket guide kommer vi bland annat att adressera följande:

 • Nivå
 • Padelracketens huvudform
 • Padelracket ytan
 • Vikt
 • Balans
 • Pris
 • Märke
 • Grepp
 • Åldersgrupp (barn/vuxna)

Ju fler faktorer du dyker in i, desto mer forskning krävs, men desto större chans har du samtidigt att hitta den bästa padelracketen för dig.

Därför lönar det sig att undersöka grundligt, för att välja rätt.

1. Din nuvarande padelnivå

Det första steget är att definiera din nuvarande padelnivå. Du måste vara ärlig och realistisk om det. Försök specifikt att bedöma om du är nybörjare, övad, erfaren eller professionell.

Detta är viktigt eftersom du måste hitta en padelracket som passar din nivå. När du blir bättre kan du uppgradera din padelracket så att du alltid är i den bästa positionen för att prestera optimalt.

I det kommande avsnittet kommer du att lära dig mer om vilka padelrackets du bör titta på baserat på din nivå.

2. Padelracket huvudform

I huvudformerna talar vi om tre olika versioner. Dessa är rundformade, diamantformade och droppformade padelrackets. Nu när du har definierat din padelnivå blir det mycket lättare att bedöma huvudformen för din nästa (eller första) padelracket.

Rundformad padelracket:

Det rundformade padelracketen erbjuder ett stort slagfält och sweetspot och riktar sig därför främst till nybörjare. Med detta rundformade padelracket är du garanterad bra bollkontroll, vilket kan vara väldigt praktiskt om padelsporten är helt ny för dig.

Diamantformad padelracket:

Den diamantformade padelracketen är tillägnad avancerade och erfarna spelare. Jämfört med det rundformade padelracketen erbjuder denna padelracketen en mindre sweetspot och mer inflytande. Det betyder också att denna padelracket är svårare att kontrollera.

Droppformad padelracket:

Den droppformade padelracketen är en mångsidig padelracket som kan användas av nybörjare såväl som övade. Sådana padelrackets erbjuder en utmärkt kombination av hastighet och kontroll. Det är lite lättare att kontrollera än den diamantformade padelracketen, men lite hårdare än rundare. Med andra ord är det en bra medelväg att gå mellan de två huvudformerna som nämns ovan.

3. Padelracket ytan

I din sökning efter den bästa padelracketen bör du även ta hänsyn till padelracket ytan. Återigen måste du göra ditt val baserat på din spelnivå. Vanligtvis är padelracketen med antingen en slät eller grov yta.

Den grova ytan är bra för den tekniska spelaren som tycker om att leverera skruvbollar, medan padelracketen med den släta ytan har direkt kontakt med bollen och därför vanligtvis är lättare att kontrollera.

För nybörjare bör en padelracket med en slät yta vara att föredra.

4. Vikt

Den fjärde viktiga faktorn är padelracket vikten. Det är inte helt obetydligt hur många gram din padelracket väger.

En lätt padelracket är inte nödvändigtvis bättre än en tung padelracket – eller vice versa.

Den idealiska padelracketen beror på dina personliga preferenser och inte minst på din spelstil. En lätt padelracket skulle naturligtvis vara att föredra om du behöver röra dig snabbt runt planen. Å andra sidan blir det lättare att leverera hårda slag med en tung padelracket.

Det finns därför för- och nackdelar med båda viktklasserna. Nu kanske du undrar när du ska beskriva en padelracket som antingen lätt eller tung? Vi ger svaret nedan.

 • Lätt padelracket = under 375 gram (snabb rörelse)
 • Tung padelracket = över 375 gram (hög slagkraft)

5. Balans

När du köper en ny padelracket måste du inte bara undersöka vikten totalt. Du måste också undersöka hur vikten fördelas. Detta påverkar balansräkningen.

I det här avsnittet kommer vi att beröra fördelarna och nackdelarna kort med huvudtungan respektive strålkastaren.

Huvudtung padelrack:

En huvudtung padelracket är en padelracket där vikten är på toppen av rackets huvud. Det har fördelen att det går att skapa mer inflytande om man får en bra boll. Å andra sidan är sådana huvudtunga padelrackets svårare att kontrollera. Därför är de främst dedikerade till erfarna och tävlingsspelare.

Huvudlätt padelrack:

Huvud lätt är en racket, där vikten ligger nederst i racket. Specifikt ger det mer kontroll, men mindre inflytande. Om du vill starta med en en padelracket med maximal kontroll är en med ett lätt huvud ett bra val.

Neutral balanserad padelrack:

Om du varken är till lätta huvuden eller den viktigaste tunga padelrackets, kan du välja en padelracket som är neutralt balanserad. Av denna anledning får du en neutral padelracket, där vikten är jämnt fördelad.

6. Pris

Naturligtvis bör rätt padelbat för dig inte bara erbjuda rätt huvudform, balans, vikt och yta. Padelracketen måste också vara tillgänglig för förvärv till ett pris där din personliga ekonomi kan inkluderas. Det är ju ingen idé att köpa en padelracket som du reellt sätt inte har råd till.

Padelrackets från de största och mest erkända varumärkena är i allmänhet inte billiga. Vanligtvis ger du någonstans mellan 950 och 3.400 SEK för en padelracket från till exempel Head, Babolat, Drop Shot, RS Padel eller Bullpadel.

Det är mycket pengar, men med en padelracket från ett av dessa märken är du garanterad en ergonomisk och hållbar padelracket.

Om du behöver pengar för en önskad padelracket finns möjligheten att dela upp betalningen. Med avbetalning via Klarna kan du betala ett litet belopp varje månad.

7. Märke

Idag finns det många producenter av padelrackets. Majoriteten av försäljningen är dock spridd över mycket få varumärken.

Det handlar inte minst om HEAD, Babolat, Bullpadel, Drop Shot, och RS Padel, som har fått så mycket popularitet i större delen av världen. Dessa märken är inte bara bland de mest eftertraktade varumärkena bland nybörjare, lätt erfaren och erfarna, men även bland proffsen. Om du deltar i en eller flera matcher relaterade till World Padel Tour kommer du förmodligen att stöta på dessa märken.

Även om de välkända märkena också är de dyraste, kan de flesta padelspelare känna igen det faktum att pengarna för en riktig padelracket är väl spenderade.

8. Grepp

Naturligtvis, för att bedöma en padelracket, måste du även vara uppmärksam på padelracketens grepp. Greppet har en enorm inverkan på hur lätt det är att styra och hur bra du klarar dig på padelbanan.

Bland annat kan du ställa följande frågor om padelracketens greppet:

 • Är den ergonomiskt utformad?
 • Absorberar det svett?
 • Är kvaliteten bra? (vissa padelrackets slits ut snabbt)
 • Absorberar det stöten? (viktigt när det gäller att skona handleder och armbågar)

Dessutom är det en fördel om handtaget är utrustat med ett snöre som du kan linda runt handleden. Då blir det betydligt lättare att kontrollera padelracketen i stridens hetta.

9. Åldersgrupp

Slutligen är det värt att undersöka vilken åldersgrupp den givna padelracketen är inriktad på. Padelrackets som är utvecklade för både barn och vuxna, där padelrackets för barnen är något mindre och lättare.

Padelrackets för barn inkluderar vanligtvis Junior, Kids eller Barn i produktnamnet. Därför kommer det som regel inte att finnas några tvivel om padelracketen är tillägnad barn eller vuxna.

Vi hoppas, att du har hittat den information du sökte, när du läste igenom vår padelracket guide. Behöver du ytterligare information eller hjälp till att rätt padelracket, så är du välkommen att kontakta oss.

Köp din nästa padelracket här.