Så väljer du rätt padelracket
Vid någon tidpunkt har praktiskt taget alla padelspelare ställt sig följande fråga: Vilken padelracket ska jag välja?
Lägg 2 minuter på att få våra rekommendationer.
Som padelspelare känner du sannolikt till hur viktig en padelracket är. Du kan vara i väldigt bra form och ha kontroll över alla tekniker och strategier, men om din padelracket inte passar dig och din spelstil kommer du aldrig att uppnå din fulla potential.
Det är synd, eftersom du ju har ett naturligt intresse av att göra ditt bästa på padelbanan.
Ska vi hjälpa dig att hitta den perfekta padelracketen? Fortsätt läsa vidare och dra nytta av våra många tips. Att välja en padelracket kan vara svårt, men det är inte omöjligt.
Du kan även snabbt och enkelt få vår rekommendation för din nästa padelracket genom att använda vår online padelracket-rådgivare.
Vi har en brinnande önskan att göra vår online padelracket-rådgivare bättre och mer exakt än någonsin. Om du har någon input tar vi gärna emot den!
"Vårt uppdrag med vår online padelracket rådgivare är att ge en rådgivande upplevelse som är i nivå med den du får i de fysiska specialbutikerna. Om du behöver ytterligare hjälp är du mer än välkommen att använda vår livechatt, där vi är redo att hjälpa dig."
Padelracket-guide: Detta måste du ta hänsyn till
Jakten på den bästa padelracketen kan vara både lång och invecklad, för vilken padelracket är faktiskt bäst? Svaret varierar beroende på vem du frågar, vilket är varför du inte kan förvänta dig att få ett konkret och unikt svar.
På grund av olika nivåer, spelstilar och andra individuella faktorer är det omöjligt att designa och ta fram en padelracket som kommer att vara i harmoni med alla krav och önskemål.
Därför måste du vara uppmärksam på vilka parametrar som är viktiga för just dig.
I vår padelracket-guide kommer vi bland annat att ta upp följande:
- Nivå
- Huvudform
- Yta
- Vikt
- Balans
- Pris
- Märke
- Grepp
- Åldersgrupp (barn/vuxna)
Ju fler faktorer du tar med, desto mer forskning krävs, men desto större chans har du samtidigt att hitta den bästa padelracketen för dig.
Därför lönar det sig att undersöka det grundligt, så att du kan välja rätt.
Din nuvarande padelnivå
Det första steget är att definiera din nuvarande padelnivå. Du måste vara ärlig och realistisk. Försök framförallt att avgöra om du är nybörjare, övad, erfaren eller professionell.
Detta är viktigt eftersom du måste hitta en padelracket som passar din nivå. När du blir bättre kan du uppgradera din padelracket så att du alltid är i den bästa positionen för att prestera optimalt.
I det kommande avsnittet kommer du att lära dig mer om vilka padelracketar du bör titta på baserat på din nivå.
2. Padelracketens huvudform
Vi pratar om tre olika varianter på huvudformer. Det är rundformade, diamantformade och droppformade padelracketar. Nu när du har identifierat din padelnivå blir det mycket lättare att bedöma vilken huvudform din nästa (eller första) padelracket ska ha.
Rund padelracket:
Det runda padelracketen erbjuder en stor slagyta och sweetspot, och riktar sig därför främst till nybörjare. Med detta rundformade padelracket är du garanterad bra bollkontroll, vilket kan vara väldigt praktiskt om padel är helt nytt för dig.
Diamantformad padelracket:
Den diamantformade padelracketen är riktar sig till avancerade och erfarna spelare. Jämfört med det runda padelracketen erbjuder denna padelracketen en mindre sweetspot och mer inflytande. Det betyder också att denna padelracket är svårare att kontrollera.
Droppformad padelracket:
Den droppformade padelracketen är en mångsidig padelracket som kan användas av nybörjare såväl som övade. Sådana padelrackets erbjuder en utmärkt kombination av hastighet och kontroll. Det är lite lättare att kontrollera än den diamantformade padelracketen, men lite hårdare än rundare. Med andra ord är det en bra medelväg att ta mellan de två huvudformerna som nämns ovan.
3. Padelracket ytan
I din sökning efter den bästa padelracketen bör du även ta hänsyn till padelracketens yta. Återigen bör du göra ditt val baserat på din spelnivå. Vanligast är padelracketar med antingen en slät eller ruggad yta.
Den ruggade ytan passar den tekniska spelaren som tycker om att leverera skruvbollar, medan padelracketar med slät yta har direktkontakt med bollen och är därför vanligtvis är lättare att kontrollera.
För nybörjare är en padelracket med en slät yta att föredra.
4. Vikt
Den fjärde viktigaste faktorn är padelracketens vikt. Det är inte helt obetydligt hur många gram din racket väger.
En lätt padelracket är inte nödvändigtvis bättre än en tung padelracket – eller vice versa.
Den ideala padelracketen beror på dina personliga preferenser och inte minst på din spelstil. En lätt padelracket skulle naturligtvis vara att föredra om du behöver röra dig snabbt runt planen. Å andra sidan blir det lättare att leverera hårda slag med en tung padelracket.
Det finns därför för- och nackdelar med båda viktklasserna. Nu kanske du undrar när du ska beskriva en padelracket som antingen lätt eller tung? Vi ger svaret nedan.
- Lätt padelracket = under 375 gram (snabb rörelse)
- Tung padelracket = över 375 gram (hög slagkraft)
5. Balans
När du köper en ny padelracket måste du inte bara undersöka vikten i sig. Du måste också undersöka hur vikten är fördelad. Detta påverkar balansen.
I det här avsnittet kommer vi att kort beröra fördelarna och nackdelarna med huvudtunga respektive huvudlätta padelracketar
Huvudtunga padelracketar:
En huvudtung padelracket är en padelracket där vikten är koncentrerad till toppen av rackets huvud. Det har fördelen att det går att skapa mer inflytande om man får en bra boll. Å andra sidan är sådana huvudtunga padelracketar svårare att kontrollera. Därför är de främst avsedda för erfarna och tävlingsspelare.
Huvudlätta padelracketar:
Huvudlätta padelracketar har vikten nederst i racketen. Det ger framförallt mer kontroll, men mindre inflytande. Om du vill starta med en en padelracket med maximal kontroll är en huvudlätt racket ett bra val.
Neutralt balanserad padelracket:
Om du föredrar varken huvudlätta eller huvudtunga padelracketar, så kan du välja en padelracket som är neutralt balanserad. På så sätt får du en neutral padelracket med jämnt fördelad vikt.
6. Pris
Naturligtvis handlar rätt padelracket inte bara rätt huvudform, balans, vikt och yta. Padelracketen måste också ha ett pris som passar din personliga ekonomi. Det är ju ingen idé att köpa en padelracket som du egentligen inte har råd med.
Padelrackets från de största och mest erkända varumärkena är i allmänhet inte billiga. Vanligtvis ger du någonstans mellan 950 och 3 400 SEK för en padelracket från till exempel Head, Babolat, Drop Shot, RS Padel eller Bullpadel.
Det är mycket pengar, men med en padelracket från ett av dessa märken är du garanterad en ergonomisk och hållbar padelracket.
Om du behöver pengar till din padelracket finns möjligheten att dela upp betalningen. Med avbetalning via Klarna kan du betala ett litet belopp varje månad.
7. Märke
Idag finns det många producenter av padelrackets. Majoriteten av försäljningen är dock spridd över mycket få varumärken.
Det handlar inte minst om HEAD, Babolat, Bullpadel, Drop Shot, och RS Padel, som har blivit väldigt populära i större delen av världen. Dessa märken är inte bara bland de mest eftertraktade varumärkena bland nybörjare, lätt erfarna och erfarna, men även bland proffsen. Om du ser på en eller flera matcher relaterade till World Padel Tour kommer du förmodligen att stöta på dessa märken.
Även om de välkända märkena också är de dyraste, kan de flesta padelspelare skriva under på att pengarna för en riktig padelracket är väl spenderade.
8. Grepp
När du överväger vilken padelracket du ska ha måste du även vara uppmärksam på padelracketens grepp. Greppet har en enorm inverkan på hur lätt racketen är att styra och hur bra du klarar dig på padelbanan.
Bland annat kan du ställa följande frågor om padelracketens grepp:
- Är det ergonomiskt utformat?
- Absorberar det svett?
- Är kvaliteten bra? (vissa padelrackets slits ut snabbt)
- Absorberar det stötar? (viktigt när det kommer till att skona handleder och armbågar)
Dessutom är det en fördel om handtaget är utrustat med ett snöre som du kan linda runt handleden. Då blir det betydligt lättare att kontrollera padelracketen i stridens hetta.
9. Åldersgrupp
Slutligen är det värt att undersöka vilken åldersgrupp den givna padelracketen riktar sig till. Det finns padelracketar för både barn och vuxna, där padelracketarna för barnen är något mindre och lättare.
Padelracketar för barn har vanligtvis Junior, Kids eller Barn i produktnamnet. Därför kommer det som regel inte att finnas några tvivel om ifall padelracketen är avsedd för barn eller vuxna.
Vi hoppas att du har hittat den information du sökte nu när du läst igenom vår padelracket-guide. Behöver du ytterligare information eller hjälp att rätt padelracket så är du välkommen att kontakta oss.